Translate

неделя, 28 август 2016 г.

Земелвайс

(източник: yикипедиа)
Игнац Филип Земелвайс (на немскиIgnaz Philipp Semmelweis, на унгарскиSemmelweis Ignác Fülöp) е унгарски лекар, известен с прилагането на антисептичните методи. Роден на 1 юли 1818 в БудаАвстро-Унгария, починал на 13 август 1865във Виена[1].
 През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по това време. Измиването на ръцете също бива отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие.[2] През 1865 г. Земелвайс е вкаран в лудница, жестоко бит от персонала, наранен и умира от септицемия на 47-годишна възраст.
Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица Апрод 1 – 3 е превърнат в Музей на историята на медицината.




Няма коментари:

Публикуване на коментар