ЧЕШКА КУХНЯ
Който
бързо яде и бързо пие, не живее дълго
чешка пословица.
чешка пословица.
Кнедли със зеле и свинско-чешко
национално ястие
|
|
Продукти
|
Приготовление:
|
1кг брашно
250 мл прясно мляко
1 яйце
1 кубче мая
щипка сол
½ стар хляб
За зелето и месото
½ кг свински врат
1 кисела зелка
2 с.л. свинска мас
½ ч.л. млян кимион
½ ч.л. ким
сладък червен пипер
черен пипер
|
|
Кнедли с черен дроб
|
|
Продукти
|
Приготовление:
|
65 г брашно
( може картофено)
¼ л прясно мляко
1 яйце
400 гр. бял хляб
250-300гр. черен дроб
50гр. сланина
1 глава кромит лук
лимонова кора
сол
|
Белият хляб
се нарязва на кубчета. Черният дроб, сланината и лукът се смилат и заедно с
подправките се прибавят към хляба. Млякото, яйцето и брашното се разбиват,
изливат се върху хлебно-месната смес, размесват се и се оставят да престоят
около 20 мин. покрити.
След това се
подправят със сол и по желание и с магданоз и настъргана лимонова кора. От
сместа се оформят кнедли, овалват се в картофено брашно и се варят в кипящата подсолена вода на слаб огън
10-15мин.
|
Вити Кнедли
|
|
Продукти
|
Приготовление:
|
750г картофи
125г пшеничено
брашно
100гр.картофено
брашно
2 яйца
сол
щипка индийско орехче
плънка
|
Сварените
предния ден картофи се настъргват и с брашно, яйца и подправки бързо се замесват на тесто.
То се разточва на пласт с дебелина ½ см, реже се на ивици, широки 8см и дълги15см, които
се наръсват с плънка. Всяко парче се навива и ръбчетата отстрани се притискат.
Варят се около 20мин на слаб огън в подсолена вода. След като се изцедят
добре, нареждат се в предварително затоплена чиния. Като плънка може да се
използува варено месо или зеленчук, който леко е задушен с мазнина, лук, подправки или сланина Подходящи за плънка са
и гъбите. Витите кнедли се сервират или с прясна салата, или с топъл сос от
зелени подправки.Ако са безмесни, поднасят се с месо .
|
Чешки орехови кифли
|
|
Продукти
|
Приготовление:
|
300г брашно
10г мая
8 с. л. прясно мляко
щипка сол
90г захар
40г.маргарин
1 яйце
15г деликатесен маргарин
125г орехови ядки
½ пакетче ванилия
лимоново-захарна глазура
|
От брашното,
маята, млякото, солта, 50 г захар, маргарина и яйцето се приготвя тесто. Оставя се да втаса и се разточва на не
много тънък блат. Изрязват се триъгълници и се намазват с разтопения
маргарин. Настърганите орехи и останалата захар се препичат до златистокафяво
и се смилат.Прибавят се ванилията и толкова вода, че да се получи смес, с
която може да се маже. С нея се покриват тестените парчета. Те се разточват и
се оформят кифличките. След повторно кратко втасване се нареждат в тава,
намазана с масло и се пекат около 20 мин на силен огън(до златистокафяво).
Докато са още топли, покриват се с лимонова глазура.
|
i end up doing :
ЧЕШКИ РОЛЦА
Продукти:
1. шунка
2. 1
бр. яйце
3. майонеза
4. руска
салата
5. кисели
краставички
6. сол
|
Приготвяне:
|
Česká republika
source:wikipedia ( not mine translation)
Националното знаме на Чехия //История
--- Традиционните цветове на Чехия са бял и червен и присъстват в
гербовете на Бохемия и Моравия още от средновековието. След разпадането на Австро-Унгария през 1918 г. Чехия влиза в
състава на Чехословакия и първоначално знамето на новосъздадената държава
представлявало две хоризонтални цветни полета - бяло отгоре и червено отдолу.
През 1920 г. към
това знаме бил добавен и син триъгълник, повлиян от цветовете на словашкото знаме и панславянските цветове. Флагът е официално
приет за символ на страната от Народното събрание на Чехословакия на 30 март 1920 г. От тогава то се използва без прекъсване като официален
символ на Чехословакия, а след 1990 г. и на Чехия.
|
Чехия е вътрешноконтинентална
страна в Централна Европа, със столица Прага. Тя граничи с Полша
на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия . { град Пилзен в Чехия е географският център на Европа }
Чешката република е парламентарна република.
Административно Чехия се състои от 13 края и един столичен окръг.
§ История на Чехия.
През 5–6 век на територията на Чехия
преобладават славянските племена. Още от края на IX век на територията на
бъдещото Чешко княжество възникнали два племенни съюза : - Чешки - в северозападните земи, с
център Прага: оглавен от князе от рода Пшемисловичи (първата чешка владетелска
династия); - Зличански - в
югоизточните земи, с център Либице: начело с князе от рода Славниковичи; През
целия X и XI век князете се опитвали да се справят с родовата аристокрация, т.
нар. лехи. Борбата се изострила особено по времето на князете Болеслав I Грозни
(935 - 967 г.) и Болеслав II (967 - 999 г.) и като резултат от нея към 999 г.
бил изтребен целият род на Славниковичите, а Либице бил разрушен. Същевременно
се увеличил и натискът от страна на Германия и последователно князете Вацлав I и
Болеслав I Грозни признали зависимостта си съответно от Хенрих I Саксонски и
Отон I. През 973 г. епископството в Прага било подчинено на германската
митрополия в Могунция. По времето на княз Бржетислав I (1034 - 1055 г.) било
записано чешкото обичайно право и били фиксирани принципите на сеньориалните
отношения между чешкия княз и германския император. Империята се нуждаела от
съюзници и като израз на благодарност към чешкия си васал през 1086 г.
император Хенрих IV дал пожизнена кралска титла на Вратислав II (1061 - 1092
г.). Към края на XI в. старата родова аристокрация (лехите) били окончателно
заменени с нова военно-службена и постепенно феодализираща се аристокрация,
тясно свързана с княжеската власт. От втората половина на 12 век
Чешката държава става кралство в състава на Свещената Римска империя. Важни елементи от
историята на Чехия са национално-освободителното и антикатолическото движения —
Хуситкото движение (виж Ян Хус) в първата половина на 15 век.
През 1526 г. Чехия е
включена в империята на Хабсбургите като автономна област. В края на 18 век
се заражда чешкото национално движение („будители“), което през 30-те–40-те
години на 19 век придобива политически характер. През 1867 г. Чехия влиза в
австрийската част на Австро-Унгария. С разпадането на Австро-Унгария през 1918 г. Чехия влиза в
състава на Чехословакия. В началото на 1938 г. Чехия отстъпва
на Германия т. нар. Судетска област, а през 1939 Германия окупира
цяла Чехия (протекторат Бохемия и Моравия). На 9 май
1945 г Съветската
армия освобождава Прага.
Чехия и Словакия се обединяват в Чехословакия. След промените от 1989 г. през 1993 г. Чехословакия се
разпада и от тогава Чехия е суверенна държава.
През 1999 г. Чехия е приета
в състава на НАТО, а от 1 май
2004 г. е
пълноправен член на Европейския съюз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар